In verband met het beperkte aantal plaatsen is het nodig om een afspraak te maken als je de bibliotheek wilt bezoeken. Wij kunnen momenteel helaas alleen plaats bieden aan onderzoekers en studenten voor wie het noodzakelijk is om de collectie van de bibliotheek te raadplegen. Vrije studieplaatsen zijn helaas tijdelijk niet beschikbaar.

Lenen

Heb je iets uit de bibliotheek nodig?

 • Raadpleeg voor je bezoek de online catalogus, en mail ons de boeken die je wilt inzien
 • Een afspraak maken om het materiaal op te halen kan via bibliotheek@stedelijk.nl
 • Meld je voor je afspraak in de entreehal en geef door dat je voor de bibliotheek komt. Je wordt dan doorverwezen
 • Graag herinneren we je eraan ten allen tijde de aanwijzingen van onze medewerkers op te volgen met het oog op de veiligheids en hygiënemaatregelen.
 • Volg de aangegeven looproutes en hang je jas op in de garderobe in de entreehal.

Alvast veel dank voor je medewerking en tot snel! 

Het museum volgt steeds de meest actuele veiligheids- en hygiënemaatregelen van de overheid. Het toegangsbeleid van de bibliotheek is daarom aan verandering onderhevig. Houd deze pagina in de gaten voor de meest actuele informatie.

Openingstijden

dinsdag, donderdag en vrijdag van 11.00 en 16.00.

Over de Stedelijk bibliotheek

De bibliotheek mag zich rekenen tot de bibliotheken met het grootste aanbod in Europa op het gebied van moderne en hedendaagse kunst, vormgeving, fotografie, nieuwe media, installaties en kunsttheorie. 

Podcast Cultuurmakers bezoekt de bieb!

Zangeres Joya Mooij vertelt waarom de Stedelijk bibliotheek een van haar favoriete plekken in de stad is.
Luisteren

Openingstijden

Dinsdag, donderdag en vrijdag van 11.00 tot 16.00

Online bibliotheek

Bereikbaarheid

De bibliotheek van het Stedelijk bevindt zich op de benedenverdieping en is toegankelijk zonder entreeticket. Bezoekers met een mobiele beperking die de Stedelijk Museum bibliotheek (tijdens openingstijden) willen bezoeken, kunnen zich melden bij de rode informatiebalie in het entreegebied. Een van onze museumvrijwilligers begeleid je naar de bibliotheek via een alternatieve route.

Leeszaal bibliotheek Stedelijk Museum

Locatie en faciliteiten

Een ruime leeszaal biedt plaats aan tientallen bezoekers. Bij de bibliotheekmedewerkers kunt u terecht voor vragen over en het aanvragen van boeken en archiefmateriaal. Over het algemeen zal een aanvraag binnen een kwartier voor u klaar liggen. Er zijn aansluitingen voor laptops en er is wifi beschikbaar.

Overzichtswerken & tijdschriften

In de leeszaal is een grote hoeveelheid oeuvrecatalogi en overzichtswerken van de belangrijkste kunstenaars en kunststromingen aanwezig, evenals de meeste recente nummers van de belangrijkste kunsttijdschriften en informatie over lopende tentoonstellingen in het museum.

Archief

Op aanvraag is het archief van het museum raadpleegbaar. Het historische archief tot 1980 is alleen gedigitaliseerd te bekijken in de Stedelijk Museum bibliotheek. Het papieren archief tot 1980 is in te zien bij het Stadsarchief van de Gemeente Amsterdam (Vijzelstraat 32, Amsterdam).

Audiovisueel materiaal

De bibliotheekcollectie telt duizenden documentaire films. Deze kunnen in de leeszaal worden bekeken. Ook kunt u hier alle kunstenaarvideos uit de collectie van het Stedelijk Museum bekijken.

Een grote dvd collectie, direct te bekijken.

Kunstenaarsboeken, fotoboeken, typografie

Het museum beheert ook boekcollecties van andere aard: kunstenaarsboeken, fotoboeken en een uitgebreide verzameling typografie. Deze worden bewaard in een depot buiten het Stedelijk Museum en kunnen daar worden ingezien. U kunt daarvoor via bibliotheek@stedelijk.nl een afspraak maken.

Geschiedenis

De bibliotheek van het Stedelijk Museum Amsterdam werd in 1957 geopend voor het publiek. Het openbare karakter werd benadrukt door de leeszaal in te richten in de meest publieke ruimte van het museum: het restaurant. De boeken waren tevens met opzet neergezet in een bovengalerij die vanuit het restaurant zichtbaar was.

In de loop van de tijd is de bibliotheek uitgegroeid tot een van de grootste bibliotheken in Europa op het gebied van moderne en hedendaagse kunst, vormgeving, fotografie, nieuwe media, installaties en kunsttheorie. Ruim 2,5 kilometer boekenplanken bevatten meer dan 190.000 publicaties, ruim 200 lopende abonnementen van tijdschriften en honderden afgesloten tijdschrifttitels.

Bibliotheek archief

Huisregels bibliotheek

 • De bibliotheek is vrij toegankelijk, als u een museumkaart heeft neem deze alstublieft mee.
 • Er wordt geen materiaal uitgeleend; wel is er gelegenheid tot kopiëren en/of scannen. Uitzondering daarbij vormen kwetsbare en/of kostbare werken.
 • Kosten kopieën: zwart-wit € 0,10 p.st. en kleur € 0,20 p.st.
 • Het is mogelijk materiaal voor de volgende dag(en) te reserveren, of van te voren aan te vragen per mail of telefonisch.
 • Eten en/of drinken is niet toegestaan in de leeszaal.
 • Jassen en tassen niet toegestaan in de leeszaal (er zijn lockers op de begane grond).
 • Het gebruik van mobiele telefoons is niet toegestaan in de bibliotheek.

Contact

bibliotheek@stedelijk.nl
0031(0)20-5732650 / 06 23 97 65 57