Het Stedelijk Museum is toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig is. Voor bezoekers met een beperking biedt het museum speciale voorzieningen en programma’s aan. Wilt u het museum zelfstandig of met een begeleider te bezoeken? Hier vindt je praktische informatie over de toegankelijkheid van het pand. Heb je tijdens het bezoek een vraag of kunnen we ergens mee helpen? Spreek dan een medewerker van het museum aan voor ondersteuning – zij helpen je graag.

Toegankelijkheid van het pand

In het museum zijn er liften, rolstoelliften en invalidentoiletten beschikbaar. Deze zijn allemaal geschikt voor rolstoelen, rollators en scootmobielen en zijn zelfstandig te gebruiken. Er is een plattegrond voor bezoekers met een fysieke beperking beschikbaar.
Download plattegrond

Auditorium

Het Teijin Auditorium is per lift bereikbaar. De zitplaatsen zijn voorzien van rugleuningen. Mocht u graag eerder toegang verkrijgen tot de zaal voorafgaand aan een evenement, dan kunt u dit aan ons doorgeven. Neem hiervoor – of bij andere verzoeken – contact op met publicprogram@stedelijk.nl.
Momenteel vinden er geen evenementen plaats bij het Stedelijk Museum in verband met aanvullende veiligsheidsmaatregelen.

Minder toegankelijke ruimtes

Enkele ruimtes in het gebouw en kunstwerken zijn minder toegankelijk.
Meer info

Parkeren

Het Stedelijk Museum beschikt over een invalidenparkeerplaats aan de Paulus Potterstraat 13, ter hoogte van de groepsentree. In de parkeergarage Q-Park onder het Museumplein zijn meerdere mindervalide parkeerplaatsen. Voor beschikbaarheid, klik hier.

Met een Europese gehandicaptenparkeerkaart is het toegestaan gratis te parkeren op bijna alle plekken in Amsterdam. De parkeerjaarkaart is aan te vragen bij de Gemeente Amsterdam.

Geregistreerde hulphonden zijn toegestaan in het museum

Begeleiders en hulphonden 

Begeleiders mogen op vertoon van een OV-Begeleiderskaart of een verklaring ondertekend door huisarts en/of behandelend arts gratis het museum binnen. Het meebrengen van huisdieren is niet toegestaan, met uitzondering van een geregistreerde hulphond.

Hulpmiddelen 

Rolstoelen en Alinkers

Bij de informatiebalie kunt u gratis een rolstoel, museumstoeltje of Alinker (een speciale loopfiets) lenen. De rolstoelen worden extra gereinigd na gebruik ivm de geldende veiligheids- en hygiënemaatregelen. Wilt u voorafgaand aan uw bezoek een hulpmiddel reserveren? Dat kan via reserveringen@stedelijk.nl of 020 5732 911.

Zaalteksten in grootletter formaat

Bij de tentoonstelling Beyond the Image: Bertien van Manen & Friends zijn gebundelde zaalteksten in groot formaat letters online beschikbaar. Deze zijn hieronder te downloaden.

 Grootletterboek Bertien van Manen

Mensen met dementie en hun dierbaren

Voor mensen met dementie en hun dierbaren heeft het Stedelijk het Onvergetelijk-programma  ontwikkeld. Iedere eerste maandag van de maand kunt u samen genieten van deze speciale rondleiding, waarin de kunst in het museum gebruikt wordt als aanleiding om betekenisvolle gesprekken met elkaar te voeren. De data van deze rondleidingen vindt u in de agenda.

Doven en slechthorenden 

Slechthorenden kunnen via het Group Tour System deelnemen aan de reguliere programma’s in het museum. De rondleider of spreker draagt een zender en microfoon, de bezoeker een ontvanger en een hoofdtelefoon. Reserveer het GTS-systeem minimaal een week voorafgaand aan uw bezoek via educatie@stedelijk.nl of 020 5732 741.

Voor doven organiseert het museum gemiddeld eens per maand een Stedelijk in Gebaren-rondleiding in Nederlandse Gebarentaal , verzorgd door een rondleider die zelf doof is. De data van deze rondleidingen vindt u in de agenda. Lees hier meer achtergrondinformatie over het Stedelijk in Gebaren programma.

Voorzieningen en programma’s op maat

 Kunt u om diverse (gezondheids)redenen moeilijk mee in de gebruikelijke dagelijkse bezoekersstroom of heeft u wat meer tijd, ruimte of begeleiding nodig tijdens uw museumbezoek? Of heeft u suggesties om de toegankelijkheid van het Stedelijk Museum te verbeteren? Bespreek de mogelijkheden met de afdeling Educatie via educatie@stedelijk.nl of via het telefoonnummer: 020 5732 741. We denken graag met u mee.

Contact

Het museum heeft een inclusiemedewerker die graag met u meedenkt. Heeft u een idee om de toegankelijkheid van het Stedelijk Museum te verbeteren?
Mail naar Carlien Lammers : c.lammers@stedelijk.nl

Het Stedelijk Museum en het Van Abbemuseum (Eindhoven) bundelen de krachten met STUDIO i, om zo bij te dragen aan meer inclusieve, toegankelijke musea.
Meer info