Het museum is momenteel gesloten. Zin in kunst tijdens de feestdagen? Kijk op Stedelijk at Home

Boek — 14 okt 2013

De Russische avant-garde biedt een compleet overzicht van de unieke collectie Khardhziev-Chaga, die zich sinds 1997 in het Stedelijk Museum Amsterdam bevindt. Deze unieke collectie is nu voor het eerst compleet tentoongesteld.

De Russische literatuurwetenschapper Nikolai Khardzhiev (1903-1996) was vriend en bewonderaar van de moderne schilders van zijn tijd. Khardzhiev verzamelde werk van meesters als Kazimir Malevich, Mikhail Larionov, Olga Rozanova, El Lissitzky, Vasiliy Chekrygin, Mikhail Matyushin en Vladimir Tatlin. Zo bracht hij vanaf eind jaren 1920 een omvangrijke verzameling Russische avant-gardekunst bijeen. De collectie bevat veel werken op papier, waaronder gouaches, aquarellen, omslagontwerpen van futuristische boeken, schetsen en studies. Door deze werken wordt een beter begrip van het werk van deze Russische avant-gardekunstenaars mogelijk. Het is voor het eerst dat dit deel van zijn belangrijke collectie gepubliceerd en beschreven wordt.

Stedelijk Museum / nai010 uitgevers, auteurs: Elena Basner, Geurt Imanse, Frank van Lamoen, Michael Meylac, Sergey Sigey, 544 pagina’s, hardcover, Engels en Nederlands, €49,50, ISBN: 978-94-6208-104-8