Blikopeners zijn open-minded jongeren die in het museum werken om de blik van het publiek en personeel te openen. Zij hebben een eigen kijk op kunst en denken mee over actualiteiten, programma’s en tentoonstellingen. Blikopeners maken hun leeftijdsgenoten enthousiast voor kunst en cultuur door het organiseren van hun eigen rondleidingen, workshops en evenementen in het museum.

De Blikopeners 2019 – 2020 aan het woord

10 JAAR BLIKOPENERS

Het Stedelijk Museum Amsterdam neemt sinds 2008 jaarlijks 15 nieuwe Blikopeners aan. Het zijn Amsterdamse jongeren tussen de 15 en 19 jaar, van scholieren tot studenten en starters, die een jaar lang werken bij het museum. Blikopeners zijn peer-educators, zij richten zich op hun leeftijdsgenoten.

De Blikopeners hebben letterlijk een open 'blik' en een open mind voor kunst, vormgeving en het museum. Zij openen 'blikken' van anderen door hun hun persoonlijke ervaring en kennis te delen. Blikopeners zorgen voor uitwisseling over kunst tussen jongeren en musea. Dat doen Blikopeners ín het museum, door het geven van rondleidingen en speedtours én ook daarbuiten zijn Blikopeners actief, bijvoorbeeld op evenementen en scholen. Dankzij Blikopeners krijgen jongeren meer vertrouwen om kunst te interpreteren en het vormen van een eigen mening over kunst.

In 2018 bestaat Blikopeners 10 jaar, dat betekent dus 150 (alumni) Blikopeners. Alumni Blikopeners hebben hun eigen projecten, zoals het organiseren van Museumnacht of het gidsen van bezoekers door Stedelijk BASE, de permanente collectieopstelling met alle topstukken van het museum.

Blikopeners ontmoeten?

Elke zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur ontmoet je de Blikopeners in BASE, dan zijn ze gids in het museum. Je herkent ze aan hun knalrode jacks. Blikopeners staan open voor een spontaan gesprek: over kunst, het museum, hun favoriete artiesten of over jóu. Je mag Blikopeners alles vragen!
Check de events 

Foto: Tomek Dersu Aaron
Foto: Tomek Dersu Aaron

Wie zijn ze?

Blikopeners zijn open-minded jongeren die in het museum werken om de blik van het publiek en personeel te openen. Het Blikopener-programma bestaat inmiddels 10 jaar, wat betekent dat er al 150 Blikopeners zijn.

Ben je benieuwd naar wie ze zijn? Ontmoet hier de Blikopeners van 2008 tot nu.

Foto: LNDW Studio
Foto: LNDW Studio

Wat doen ze?

Blikopeners bedenken hun eigen aanvullingen voor het museum. Zo maken zij hun eigen audiotour, geven zij speedtours op vrijdagavond en zijn ze elke zaterdag in STEDELIJK BASE. Ook maken ze hun eigen online serie én zijn ze actief op Instagram. 

Ben je benieuwd naar wat de Blikopeners allemaal precies doen bij het Stedelijk?
Bekijk het hier

Blikopener worden?

Vanwege het COVID-19 virus is het niet mogelijk om in september een nieuwe lichting Blikopeners te laten starten bij het Stedelijk. Het dienstverband van de huidige groep Blikopeners (seizoen 2019-2020) wordt verlengd tot 31 december 2020.

Solliciteren

Jongeren kunnen zich vanaf voorjaar weer online aanmelden voor deelname aan het Blikopenerprogramma. De eerstvolgende lichting wordt na de zomervakantie geselecteerd, zodat 15 jongeren in september 2021 kunnen starten.

Impact van Blikopeners

Wil je weten wat de effecten van de Blikopeners op henzelf, hun omgeving en het museum zijn? Lees hier een terugblik op de eerste vijf jaar Blikopeners.

Met dank aan

  • Stedelijk Museum Fonds
  • Partner
  • Partner