Nieuws — 3 jul 2020

Donderdag 25 juni j.l. overleed Cees de Bruin, voormalig lid en waarnemend voorzitter van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum Amsterdam.

In deze hoedanigheid vervulde hij, met grote vakkundigheid en toewijding, van 2012 tot augustus 2018 een uiterst belangrijke rol voor het museum. Cees de Bruin was een groot kunstliefhebber en samen met zijn vrouw Inge toonde hij zich door de jaren heen buitengewoon betrokken bij het Stedelijk. Dit resulteerde in diverse schenkingen  op het gebied van moderne en hedendaagse kunst. 

Cees de Bruin was een zeer succesvol ondernemer. Als chairman van de Indofin Group leidde hij een wereldwijd opererende investeringsmaatschappij, actief in onder meer de olie-en gasindustrie, scheepvaart, medische- en biotechnologie en industriële producten. De firma maakte onder meer Landal Greenparks tot een succes.

Cees de Bruin stond bekend om zijn verzameling moderne en hedendaagse kunst, waar hij al op jeugdige leeftijd mee begon. De collectie van Cees en Inge de Bruin-Heijn groeide uit tot een van de grootste en belangrijkste particuliere collecties in Nederland, met werk van onder anderen Willem de Kooning, Susan Philipsz, Charline von Heyl, Pipilotti Rist, Isa Genzken, Roni Horn, David Hammons, Ryan Gander, Luc Tuymans, Marlene Dumas, Wolfgang Tillmans, Yael Bartana, Nora Turato, Jennifer Tee, Mike Kelley en vele anderen.

Cees de Bruin (1946-2020)
Cees de Bruin (1946-2020)
Matt Mullican, Untitled (Overall Chart Room), 2015, collectie Stedelijk Museum Amsterdam, schenking Inge en Cees de Bruin-Heijn, 2016
Matt Mullican, Untitled (Overall Chart Room), 2015, collectie Stedelijk Museum Amsterdam, schenking Inge en Cees de Bruin-Heijn, 2016

Waarbij ze altijd zich hebben ingezet voor jonge kunstenaars aan het begin van hun carriere. Musea in binnen- en buitenland, waaronder het Stedelijk, mochten veelvuldig op belangrijke bruiklenen rekenen. De collectie De Bruin-Heijn wordt beheerd door dochter Aveline de Bruin, en in 2016 opende de familie een eigen tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst: Quetzal Art Center in Vidigueira, Portugal. De liefde voor kunst vertaalde zich ook naar andere terreinen; zo was Cees de Bruin penningmeester van het Trustfonds van de Rijksakademie te Amsterdam, verbonden aan de Internationale Beelden Collectie Rotterdam en ondersteunde hij Wiels, centrum voor hedendaagse kunst in Brussel en Artangel.

Al voordat Cees de Bruin toetrad tot de Raad van Toezicht van het Stedelijk had hij een persoonlijke relatie met het museum – hij bezocht het museum met grote regelmaat en leende ruimhartig werk uit voor tentoonstellingen. Zijn liefde voor de kunst leeft voort in het Stedelijk en krijgt gestalte in schenkingen van hem en zijn echtgenote, zoals het afgebeelde werk van Matt Mullican. 

Het Stedelijk Museum is Cees de Bruin zeer dankbaar voor het vele goede werk dat hij voor het museum heeft gedaan, voor zijn persoonlijke vriendschap en voor de steun die hij het museum gegeven heeft. Wij herdenken hem met warmte en respect.