Nieuws — 1 mei 2020

Hoe reflecteren we op 75 jaar bevrijding in Nederland in een periode waarin de wereld op slot is? Navid Nuur presenteert in het Stedelijk Museum het werk We share(d) air. Zijn werk reflecteert op de gedeelde lucht in een open samenleving en is van 4 tot en met 10 mei te zien door de ramen van de oude entree ingang van het museum aan de Paulus Potterstraat. Navid Nuur won met zijn idee de open call van De Balie en het Amsterdams 4 & 5 mei comité, die kunstenaars en makers opriep een idee in te sturen over onze ‘open’ samenleving.

Navid Nuur, We share(d) air, 2020.

Het gewonnen werk bestaat uit de tekst We share(d) air gedrukt op een button met letters uit Het Parool van 75 jaar geleden. De button reflecteert op onze vroegere en huidige bewegingsvrijheid en neemt daarmee als uitgangspunt de lucht om ons heen die wij allen inademen. Navid Nuur streed om de titel naast Sanne Vaassen en Sarah van Sonsbeeck in de categorie Beeldende Kunst. Zij werden eerder gekozen uit ruim 300 inzendingen en ontvingen voor het bewerkstelligen van hun idee een werkbudget. Een jury bestaande uit onder andere directeur Stedelijk Museum Rein Wolfs koos voor het werk van Navid Nuur vanwege de intelligente eenvoud die de tekst communiceert en de typografische en materiaal technische verwijzingen naar 75 jaar geleden.

In onze anderhalve meter samenleving ademen we allemaal dezelfde lucht in en uit, net als vroeger. Toch krijgt juist die lucht een andere betekenis en gevoelswaarde. We houden afstand om niet besmet te worden. Met zijn tekst We share(d) air maakt Navid Nuur duidelijk dat de gedeelde lucht een andere lucht is geworden en daarmee ook onze bewegingsvrijheid. Door voor zijn werk onbedrukt krantenpapier en letters uit het Parool van 75 jaar geleden te gebruiken, slaat hij een boog met het verleden en thematiseert hij 75 jaar bevrijding. Toen sloeg onvrijheid van de ene op de andere dag om in vrijheid.

— Directeur Stedelijk Museum Rein Wolfs

Het Stedelijk Museum is vanwege de coronacrisis tijdelijk gesloten. Achter de schermen wordt hard gewerkt om bezoekers veilig te verwelkomen in de ruime zalen van het museum met volop bewegingsruimte. Het werk van Navid Nuur is opgesteld in de voormalige entree ingang aan de Paulus Potterstraat en is vanaf de straatkant te zien. Daarmee is het werk van Nuur een van de weinige tentoongestelde werken in het museum waar bezoekers op dit moment van kunnen blijven genieten.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl